Jorden, naturen och människan

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Jorden vi bor på, vem har gjort den eller hur kom den till? Detta är en fråga som mänskligheten längre har funderat över och som man försöker finna svaren på. Det finns ett lätt sätt att ta reda på svaret, att läsa Bibeln. Denna lösning verkar dock vara för enkel för att människan ska kunna ta till sig den, vi människor vill gärna att det ska vara lite mer komplicerat än det är i verkligheten.

I första Mosebokens första och andra vers står det: ”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Guds Ande svävade över vattnet.

Jorden är skapad av Gud och Guds Ande svävade över vattnet. Jorden består av två dimensioner, en jordisk (världslig) och en andlig. Det står vidare om hur Gud skapade allt på sju dagar. Det sista han skapade var människan som han satte till att råda över jorden. I första Moseboken 26-28 står det: ”Gud sa: Låt oss göra människor till vår avbild, lika oss. De ska råda över havets fiskar och himlens fåglar, över boskapsdjuren och hela jorden och alla kräldjur som rör sig på jorden. Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne till man och kvinna skapade han dem. Och Gud välsignade dem och sa till dem: ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Råd över havets fiskar, himlens fåglar och alla djur som rör sig på jorden”.

Människan är skapad av Gud och har både den jordiska och andliga dimensionen i sig. Gud skapade människan av jord och blåste sin ande i henne. Vi har både det jordiska och det andliga i oss och ändå väljer människan bort det andliga. Precis som Eva, som valde att äta av den förbjudna frukten, så väljer människan än idag att göra det förbjudna, det som går emot Gud mycket hellre än att leva med Gud och få allt det goda som Han ger. Det valet innebär att människan då lever bortvänt från Gud och hans välsignelser, ett liv på egen hand. Men när svårigheter kommer då väljer människan att skylla allt på Gud, all ondska och alla sjukdomar allt elände är Guds fel, trots att människan själv har valt att leva utan Gud. Vi är skapade av Gud till hans avbild och vi har något av Gud i oss som gör att vi alltid vänder oss till honom när det krisar. Jag hörde en gång om en ateist som erkände att han faktiskt hade bett till Gud när han satt i ett flygplan som började uppföra sig konstigt. Han visste inte varför han gjorde det, han trodde ju inte på Gud men då var han ensam och tvungen att vända sig till någon och då blev det naturligt att be Gud om hjälp. Tänk om vi kunde förstå att vända oss till Gud tidigare och leva ett liv tillsamman med honom innan kriserna kommer. Gud vill att vi lever tillsammans med honom i hans skapelse som Han från början hade tänkt. Men Gud gav människan en fri vilja. Den fria viljan visade sig vara förödande då människan valde att vända sig bort från Gud och i och med det så kom ondskan in i världen.

Rymdstyrelsen skriver på sin sida (rymdstyrelsen.se): ”För cirka 4,5 miljarder år sedan bildades vårt planetsystem ur en roterande skiva av gas och stoft i utkanten av galaxen Vintergatan. Forskare menar att jorden uppstått genom att asteroider kolliderat med varandra och på så sätt klumpats ihop.”

Men hur skapades allt liv på jorden, alla växter, insekter, djur och människan? Vem skapade universum? Enligt Rymdstyrelsen skapades jorden i utkanten av galaxen Vintergatan, alltså måste ju Vintergatan ha funnits innan jorden skapades men hur blev Vintergatan till?

På Naturhistoriska riksmuseets hemsida skriver man: ”Hur uppstod då livet?  Skedde det genom kemiska reaktioner i den tidiga atmosfären, i grunda solbelysta pölar vid havets strand, bildades det första livet runt vulkaniska varmvattenkällor på havets botten, eller i sprickor djupt ner i berggrunden, eller kom livets byggstenar rentav till oss med meteoriter från världsrymden? Om detta vet vi ännu mycket litet. Vi känner till hur kemiska reaktioner kan bygga upp komplicerade organiska molekyler, men hur dessa tog steget över till att bilda celler som kunde ta upp näring och reproducera sig själva, till att bli levande organismer, hör ännu till vetenskapens gåtor.”

Det här är så stort, mycket större än vad vi små människor förstår och kan ta in. Det finns bara en som kan ha skapat ALLT och det är en allsmäktig Gud. Han har skapat jorden, månen, solen och stjärnorna. Han har tänkt på allt. På sidan https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/latta-fakta-om-jorden skriver man ”Jorden har allt som behövs för att liv ska kunna finnas. Det är faktiskt bara på vår planet som vi känner till att det finns liv överhuvudtaget. Detta beror på att jorden ligger på lagom avstånd från solen, vår närmaste stjärna. Det är därför inte för varmt eller för kallt som på de andra planeterna i vårt solsystem. Här finns luft och vatten för växter, djur och människor.” Man skriver också: ”Jorden är den enda planet i vårt solsystem som är omgivet av ett tunt hölje av livgivande gaser, atmosfären. Jämfört med jordens storlek är det livsviktiga lagret av atmosfären inte tjockare än skalet på en persika.

Allt är perfekt planerat av vår Gud, han har sett till att vi har det vi behöver för att kunna leva på och av det som finns på jorden. Vi människor är satta till att ta hand om jorden och allt som finns här. Vi har ett ansvar för hur vi lever och använder jordens resurser och hur vi tar hand om djur och natur. Gud har gett oss det ansvaret. Gud vill ha gemenskap med sin skapelse, dig och mig. Om vi väljer att vända tillbaka till Gud så kommer han att möta oss och hjälpa oss på vår vandring här på jorden så att det liv vi lever blir både välsignat och spännande. Det är fantastiskt att vi faktiskt får ha gemenskap med livets upphovsman, det är så stort.

Vilken fantasi och smak han har, vår Gud som har skapat allt så fantastiskt vackert! Om det inte är Gud som har skapat allt detta vackra, vem har då gjort det?

Publicerat av

skogsduvan

Jag är en kristen kvinna, 50+. Tron är mitt liv, den är livsviktig för mig och därför vill jag dela den med er. Det jag skriver är mina tankar som kommer när jag läser min Bibel och ser vad som händer runt omkring i världen. Jag delar en del egna erfarenheter också.

Lämna en kommentar