Korset

Gud skapade jorden, månen, stjärnorna och hela universum.

Han satte människan till att råda över allt på jorden. Han skapade människan till sin avbild och blåste sin ande i henne.

Allt var fridfullt, människor och djur levde i harmoni med naturen.

Allt var vackert och orört. Gud hade gjort allt perfekt. Människan hade allt hon kunde önska sig. Det var fullt av träd och buskar med alla sorters frukter och bär, men av allt detta hade Gud förbjudit människan att äta av ett av trädens frukter.

Med sin slughet fick dock ormen (den onde) människan att äta av just denna frukt. Människan gick så sin egen väg bort ifrån Gud.

Det var så som synden kom in i världen.

Gud blev arg och besviken och tog sin ande från människan och visade ut henne från Edens lustgård.

Till ormen sa Gud,

”Eftersom du gjort detta, ska du vara förbannad bland alla boskapsdjur och vilda djur. På din buk ska du gå, och jord ska du äta så länge du lever. Jag ska sätta fiendskap mellan dig och kvinnan och mellan din avkomma och hennes avkomma. Han ska krossa ditt huvud och du ska hugga honom i hälen.”

Till kvinnan sade han:

”Jag ska göra din möda stor när du blir havande. Med smärta ska du föda dina barn. Till din man ska din åtrå vara, och han ska råda över dig.”

Till Adam sade han:

”Du lyssnade på din hustru och åt av trädet som jag befallde dig att inte äta av. Därför ska marken vara förbannad för din skull. Med möda ska du livnära dig av den så länge du lever. Törne och tistel ska den bära åt dig, och du ska äta av markens örter. I ditt anletes svett ska du äta ditt bröd tills du vänder åter till jorden, för av den är du tagen. Jord är du, och jord ska du åter bli.” 1 Moseboken 3:14-19

Från och med denna stund har människan trott att hon kan klara sig utan Gud, att hon är lika bra som Gud då hon har kunskapen om gott och ont. Det är från denna stund som människans liv har kantats av sjukdom och nöd. Livet har blivit kämpigt istället för det harmoniska liv som hon hade i Eden hos Gud. Det är alltså inte Guds fel att världen ser ut som den gör idag utan det beror helt på människan eget val, att man valde bort Gud och upphöjde sig själv istället.

Gud vill att människan ska vända om till honom igen, men han har gett henne en fri vilja. Han har visat sin kärlek på många olika sätt bland annat när han ledde sitt folk ut från träldomen i Egypten. Vandringen mellan Egypten och det förlovade landet var egentligen ingen lång vandring, men pga folkets otro och avfällighet från tron så tog det hela 40 år. Gud försökte få folket att förstå att de behövde honom.

”Kom ihåg hur Herren din Gud i fyrtio år ledde dig hela vägen i öknen för att ödmjuka dig och pröva dig och så lära känna vad som var i ditt hjärta, om du skulle hålla hans bud eller inte. Han ödmjukade dig och lät dig hungra, och han lät dig äta manna, något som varken du eller dina fäder kände till. Han ville lära dig att människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Herrens mun. Dina kläder blev inte utslitna och din fot svullnade inte under dessa fyrtio år. Du ska veta i ditt hjärta att Herren din Gud fostrar dig, så som en man fostrar sin son. Och du ska hålla Herren din Guds bud så att du vandrar på hans vägar och fruktar honom.

Herren din Gud för dig in i ett gott land, ett land med vattenbäckar, källor och djupa vatten som flödar fram i dalar och på berg. Det är ett land med vete och korn, med vinstockar, fikonträd och granatträd, ett land med ädla olivträd och honung, ett land där du inte ska äta ditt bröd i fattigdom och där inget ska fattas dig, ett land där stenarna är av järn och där du kan bryta koppar ur bergen. Du ska äta och bli mätt, och du ska prisa Herren din Gud för det goda land han har gett dig.” 5 Moseboken 8:2-10

Gud valde att själv stiga ner till jorden i mänsklig gestalt för återställa ordningen mellan honom och människan. Jesus, Gud i mänsklig gestalt, föddes till vår jord. Han växte upp och gjorde bara goda gärningar. Han botade sjuka, han gjorde alla möjliga under och tecken som hjälpte människorna. Trots att han bara gjorde gott så valde man att död honom. Helt utan synd, blev han ändå anklagad och fick dö en fruktansvärd död på korset. Där på korset tog han din och min synd med sig i döden. Han utplånade all synd genom sin död. På tredje dagen uppstod han från det död.

Jesus lever idag och på grund av hans död kan vi få förlåtelse för våra synder utan att behöva ta något straff på oss. Han ger oss förlåtelse av nåd (efterskänker straffet som han själv, en gång för alla, tog på sig). Om vi tror på Jesus, ber om syndernas förlåtelse så är vi fria, han efterskänker straffet. Det finns inga krav, det finns bara nåd och kärlek.

”Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av nåd, därför att Jesus Kristus har friköpt dem.” Rom 3:23-24

Jesus själv säger i Johannes evangeliet 14:6: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.”

Alla människor har syndat, vi är alla syndare. Vi som sitter i kyrkorna är syndiga människor som har förstått vår synd, ångrat den och bett till Jesus om förlåtelse. Vi är inte bättre människor än de som inte är med i någon kyrka, men vi är förlåtna och vi har fått en upprättad kontakt med Jesus.

Detta gäller för alla människor, oavsett vem vi är, vad vi jobbar med, hur bra ekonomi vi har, vilket status vi har i andra människors ögon. Vi är alla skapade av Gud för hans syfte och Gud väntar på att vi ska vända om till honom så att vi kan få leva ut det syftet.

Publicerat av

skogsduvan

Jag är en kristen kvinna, 50+. Tron är mitt liv, den är livsviktig för mig och därför vill jag dela den med er. Det jag skriver är mina tankar som kommer när jag läser min Bibel och ser vad som händer runt omkring i världen. Jag delar en del egna erfarenheter också.

Lämna en kommentar